Referat af Kursus krageregulering for nyjægere

Kursus i praktisk krageregulering for nyjægere arrangeret af Ringsted og Omegns Jagtforening

Af Pernille Chalmer Blomgren, 3. april 2016

Så gjorde de det igen… 🙂
Denne gang arrangerede Ringsted og Omegns Jagtforening kursus i praktisk kragejagt/-regulering for ny-jægere.
Jeg meldte mig til så snart jeg så opslag på Jagtforeningens hjemmeside og var heldig igen at blive tilgodeset. Tak for det!
Arrangementet startede med et 2 timers spændende teori kursus torsdag den 31. marts i Foreningshuset på Toldstrupvej i Ringsted.
Instruktør Hans-Jørgen Kirstein, som er uddannet Skov- og Landskabs-ingeniør samt autoriseret våbenkursuslærer ved NST havde sagt ja til at forestå såvel den teoretiske introduktion til kragejagten/-reguleringen samt bistå ved den efterfølgende praktiske jagt lørdag den 2. april, kl. 05.00-09.30.
Vi var 12 kursister, der interesseret deltog i Hans-Jørgens foredrag torsdag aften. Foredraget indeholdt flere elementer, herunder bl.a. introduktion til den sky og snu kragefugl, trækkrager kontra revirkrager, kragejagtmetoder, opsætning af skjul, kald/lokkemidler samt flere spændende videofilm, som viste hvordan Hans-Jørgen selv udøver kragejagt/-regulering.
Efter et par timers spændende instruktion, følte jeg mig SÅ klar til at deltage i min allerførste krageregulering, som skulle foregå fra flere privatadresser (landejendomme) i Ringsted og omegn.
Jeg så virkelig frem til den førstkommende lørdag, som ville betyde en meget tidlig morgenstund – også en del tidligere end jeg ellers plejer at stå op i weekends 😉
Det blev lørdag og uret i Rødovre vækkede mig kl. 03.40 – føj for den.. – det var TIDLIGT, mørkt – og så på en fridag. Men intet problem… jeg skulle jo på min første krageregulering – YES!
På med masser af tøj, bøssen og stålpatroner ud af våbenskabet, ekstra tjek af hvorvidt jagttegnet fortsat lå i jagttrøjen og en varm kop kaffe blev brygget til bilen, som kørte ud af carporten kl. 04.10 på vej mod Ringsted.
Jeg svingede ind på Toldstrupvej kl. 04.59, hvor alle var ankommet og stemningen var i top. Alle virkede spændte og opstemte på den forestående krageregulering.
Efter et par minutter var der givet hånd til alle fremmødte og parolen startede. Vi blev inddelt i hold af 2 jagtkammerater på hver (13 skytter i alt).
Lars Pantung og jeg kørte til Lars Meldgaard som var én af de mange som havde tilbudt at lægge ejendom og jord til vores krageskjul – og ikke mindst havde accepteret at stå MEGET tidligt op, blot for at give os ny-jægere en hjælpende hånd og mulighed for erfaring med krageregulering. Stor tak til Lars Meldgaard!
Vi kørte ind på gårdspladsen, hvor en flot stor hvid landejendom lå og vi fandt Lars i sit køkken – venlig og klar til at anvise os hvert vores krageskjul, mens det endnu var mørkt.
Lars Pantung og jeg blev ledsaget til hvert vores krageskjul. Jeg var den første som blev ’sat af’, instrueret i hvor jeg kunne forvente evt. krager ville komme flyvende fra, hvor kragerne højst sandsynligt ville slå sig ned, hvordan jeg kunne forbedre mit allerede etablerede krageskjul med et ekstra medbragt camouflage-net samt opsætning af lokkekrager som Ringsted og Omegns Jagtforening havde stillet til rådighed for samtlige kursister denne pragtfulde forårsmorgen.
Lars og Lars sagde farvel med et ’knæk & bræk’, hvorefter jeg opsatte mit camouflage-net, foldede jagtstolen ud, lagde masser af stålpatroner i lommen og så var der kun tilbage at sidde musse-stille, nyde forårsmorgenen og solopgangen, lytte til kragerne som allerede så småt var i gang med deres ’kra – kra – kra’, gæs og ænder som fløj hen over vandhullet – blot 10 meter fra hvor jeg sad, fasanerne som spankulerede i skovbunden og duerne som kurrede i træerne helt tæt på mig. Wow, sikke en morgen og hold da k…, hvor jeg bare følte mig privilegeret – her midt i naturen – følelsen af at være helt alene med skovens dyr og så på en skøn, skøn forårsmorgen… det bliver bare ikke bedre.
Jeg ventede og fulgte spændt kragerne som sad på den anden siden af markvejen i nogle meget høje træer. De lettede, fløj en runde og satte sig igen i trækronerne på den anden side af vejen. Æv.
Ventede igen, lyttede spændt og endelig lettede 6 krager og fløj direkte over mod mit skjul. Jeg rejste mig langsomt, stille og gjorde mig parat til skud. Jeg var spændt og ønskede SÅ meget at få kragerne på skudhold. Pludselig drejede kragerne af og styrede mod højre – årh nej, havde jeg nu været uforsigtig – havde kragerne opdaget mig – nej, det ku´ik passe – jeg havde været SÅ stille og forsigtig…
Kragerne styrede mod nogle høje kraner ca. 50 meter fra hvor jeg sad. Scenen gentog sig en 8-10 gange hen over de næste godt og vel 2 timer.
Jeg havde en forestilling om, at jeg skulle skyde 7 krager denne morgen og når jeg havde været SÅ klar i 2 timer, så kunne det ikke undgås jeg blev en smule skuffet. Så tæt på og dog alligevel SÅ langt fra.
Ét er sikkert – uanset jeg ikke fik krager på skudhold, så fik jeg en fantastisk naturoplevelse denne skønne lørdag forårsmorgen i Ringsted på Lars Meldgaards jord, i selskab med nye jagtkammerater og medlemmer fra Ringsted og Omegns Jagtforening.
En skøn morgen sluttede med jagthorn og parole på Toldstrupvej samt efterfølgende god morgenmad med tilhørende bitter. Inden afgang købte jeg et krage-kald fra instruktør Hans-Jørgen Kirstein og det vil blive flittigt brugt, således mine chancer for at få krager på skudhold øges ved næste krageregulering.
1000 tak til Ringsted og Omegns Jagtforening og tak til instruktør Hans-Jørgen Kirstein for spændende læring.
Slutteligt vil jeg opfordre alle ny-jægere til at holde øje med jagtforeningerne generelt og ét er sikkert Ringsted og Omegns Jagtforening har hvert år flere arrangementer for ny-jægere – så hold øje 🙂